Mi is az a kollagén?

Szervezetünk legfontosabb és legnagyobb mértékben előforduló, hatalmas teherbírással rendelkező, rostos fehérjéje. Testünk nagy része 1-es típusú kollagént tartalmaz, például a csontokban, míg az ízületek a 2-es típusból épülnek fel. Megtalálható a csontokban, a porcokban, az inakban, szalagokban, az emősztőrendszerben, az izmokban, az erekben, és a bőrben is. A természetben több, mint 28 fajtája létezik, de ezek közül az esetek 80-90%-ában 1-es, 2-es és 3-as típus fordul elő.

A kollagén “ragasztóként” működik a testben, egyszerűen szólva összetartja azt. Maga a szó is a görög kólla szóból eredet, ami ragasztót jelent. Fontos szerepe van a bőr rugalmasságában, az öregedési folyamatok lassításában. Hatásairól és arról, hogy a kollagén mire jó kicsit később írunk.

Maga a kollagén egy vízben oldhatatlan, struktúrális fehérje, ami csak lúgban vagy savban oldódik. Az egyik legkomplexebb fehérje, hiszen 19 féle aminosavat tartalmaz, esszenciálisakat és nem esszenciálisakat egyaránt! Jó forrása tehát az arginin, a glutamin, a glicin és a prolin aminosavaknak.

A kollagén hatása

1. A bőr, a haj és a körmök egészsége
A kor előrehaladtával a szervezet kollagén fehérje termelése csökken, bőrünk ráncosabb lesz, megereszkedik, veszít rugalmasságából. Fontos, hogy idősebb korban megfelelő mennyiségben pótoljuk, hiszen szedésével bőrünk megőrzi fiatalos megjelenését, simaságát és regenerációja is gyorsabb lesz.

A bőrre gyakorolt jótékony hatását kettős-vak tesztek igazolták. 35-55 éves nők körében végzett kísérletek során a kollagén hidrolizátum hosszú távú (8 hét) használata csökkentette a bőr szárazságát, annak durvaságát, a ráncokat és fokozta a rugalmasságát. A kollagén krémek szintén jótékonyan hatnak a bőr egészségére.

Használata során csökkennek a narancsbőr (cellulit) jelei és halványodnak a striák. Amikor a bőr veszít nedvességtartalmából és rugalmasságából, a kollagénhiány miatt, akkor az narancsbőrhöz vezet.

Vizsgálatot végeztek 105 normál súlyú és túlsúlyos, 24-50 év közötti nő részvételével, akik hat hónapon át collagen kezelésben részesültek. A vizsgálat során 2.5 g kollagén peptidet vagy placebót fogyasztottak naponta. A cellulitot szintet a kezelés megkezdése előtt, három hónap és hat hónap után mérték. További méréseket végeztek, mint például a bőr hullámossága, a dermális sűrűség és a bőr alatti zsír mennyisége. A tanulmány eredményei szerint egyértelműen javult a bőr megjelenése a mérsékelt cellulitban szenvedő nőknél. Érdekes, hogy a normál testtömegű nőknél nagyobb javulás mutatkozott, mint a túlsúlyos nőknél. Az adatok azt sugallják, hogy a kollagén kapszula a hosszú távú szedése megfelelő lehet, hogy csökkentse a narancsbőrt és javítsa a bőr általános egészségét.

A körmökre sincs jó hatással a hiánya, ugyanis csúnya, repedezett körmöket eredményez.

A Journal of Investigative Dermatology egy tanulmánya szerint szedése előnyös lehet a hajhullás esetén is.

Az 1-es és 3-as típus kulcsfontosságú szerepe van a bőrünk támogatásában, biztosítva annak szilárdságát, hidratáltságát és rugalmasságát.

2. Ízületi fájdalmak

A kollagénvesztés ízületi problémákat okozhat, hiszen mind a szalagok, mint az inak veszítenek rugalmasságukból, és mozgásunk is nehézkesebbé válik. Szedése támogatja a porc integritásának megőrzését, amely egy rugalmas szövet és védi az ízületeket.

A Harvard Beth Israel Deaconess Medical Center és az International Journal of Medical Sciences 2 tanulmánya szerint a 2-es típusú kollagén peptidek hatékonyabbnak bizonyultak a reumatoid artritiszben és az oszteoartritiszben szenvedők esetében, mint a hagyományos ízületvédők összetevői – a kondroitin és a glükózamin. Az ízületi porc javarészt (80-90%) 2-es típusú kollagénből épül fel, ezért ez a hatás – ízületi gyulladás, fájdalom és merevség csökkenése – nem is meglepő.

A kutatások azt sugallják, hogy a kollagén szedése alacsonyabb szintű gyulladást, az ízületek jobb támogatását és a fájdalom csökkentését eredményezheti.

Ha ki akar próbálni egy ilyen étrend-kiegészítőt annak lehetséges fájdalomcsillapító hatásai miatt, kezdje napi 8-12 grammos dózissal.

Forrás: https://pandanutrition.hu/kollagen