STEVIA

vesta_logo

Mire jó a stevia?

 

A növényből kivont, édes ízért felelős szteviol-glikozidok nevű anyagot szervezetünk ne tudja lebontani, ezért gyakorlatilag áthalad a szervezeten és távozik. Nem tartalmaz kalóriát és cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, segít szabályozni az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentõ, hasnyálmirigy-segítõ hatásairól számolnak be, valamint vitamin és ásványianyag tartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, magnézium, vas, stb.).

 

Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel. 

 

Hypoglikámia (től alacsony vércukorszint)

 

Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a Stevia segít szabályozni a vércukor-szintet és hozzájárul a máj és a lép megfelelõ mũködéséhez is.

 

Magas vérnyomás

 

A tanulmányok tanulsága szerint a Stevia rendszeres fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez. 

 

Gyulladások

 

A Stevia antibakteriális, vírusölõ és gombaölõ tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.

 

Bőrbetegségek

 

Dél-Amerikában a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a Steviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. A növény egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, eczema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.

 

Emésztés

 

Teaként fogyasztva a Stevia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet.

 

Stevia megjelenési formái

 

stevia por - a stevia növényből kinyert por kivonat

stevia tabletta - a steviából kinyert por sajtolt változata

stevia levél - a stevia növény levele, kiszárított állapotban kerül csomagolásra

stevia édesítő - a stevia növény folyékony kivonata, ami sok más élelmiszer alapanyagaként felhasználható. pl.: csokoládékhoz

 

Napi egészségtipp


Terms and Condition